CVS Health – New Call Center, Data Center, and Parking Garage

Woonsocket, RI

Size:

290,000 sf (total)

Architect:

Cube 3

Upon acquiring Caremark, CVS selected Dimeo to build a new headquarters to accommodate their expanded operations. The new LEED Gold building includes a 32,000+ sf data center, a full service cafeteria and training facilities. The 150,000+ sf building consists of a steel structure with metal panels, block veneer and curtain wall shell. The data center is designed with N+1 redundancy to ensure that it will stay operational through any situation. Some components essential to this data center are: two 40,000 gallon underground storage tanks to support 3 on-site generators, 3 transformers, switchgear/UPS vaults, extensive underground trenching for data and power cables, and a raised access floor system. A 4-story, precast parking garage for 427 cars with a glass enclosed bridge links the garage to the main building. Reserved parking areas for car pool vehicles and motorcycles are an integral part of the green design. The site had huge amounts of blast rock fill that could not support the required structures. Large boulders and granite boulders were crushed on site and processed into structure fill before foundations began. Additionally, over 40,000 cubic yards of on-site fill were trucked in to level the land to prepare the building footprint. Techo-Blok retaining walls were erected and a 350′ soil nail wall with natural stone veneer will line the main entry.

CVS/Caremark’s new call center, data center, and parking garage was designed to achieve LEED Silver, and achieved LEED Gold. The project includes: roofing composed of 100% high solar reflectant material: low-emitting choices for office furniture (Greenguard certified), carpeting, paints, adhesives, etc.; showers/changing areas and bicycle storage as well as parking for fuel efficient vehicles; a comprehensive recycling program; and landscaping that consists of native vegetation and no irrigation system required. The majority of office spaces have a view to natural lighting – even throughout the call center, which is not common in those spaces, and with high energy efficiency lighting, occupancy sensors, and HVAC systems, energy use is about 25% more efficient than the baseline for this building type.

Top